Svake godine u 25 zemalja Svijeta od 07. do 14.2. obilježava se Međunarodni tjedan braka (Marriage Week International) koji kroz razne aktivnosti i događanja promovira povećanje kvalitete bračnih odnosa. Prvi Tjedan braka otvorili su tadašnji britanski premijer John Major i njegova supruga.

U nekim zemljama poput Mađarske i Slovačke supruge predsjednika tih država podržale su inicijativu Tjedan braka, dok je u Irskoj 2010. to učinila i sama predsjednica Mary McAleese.

Inicijativu Tjedan braka pokrenuli su Richard i Maria Kane 1997. godine u Velikoj Britaniji jer su bili svjesni koliko je važno na vrijeme ulagati u bračne odnose.

Udruga Fokus s inicijativom Hrvatskog tjedna braka započela je 2015., smatrajući da je potrebno osnažiti predanje braku te na taj način potaknuti promjene u društvu na svim razinama, bilo da se radi o pojedincima, udrugama, korporacijama ili vjerskim zajednicama.

Nedavna istraživanja pokazuju da je trajna stabilnost braka rezultat međusobne predanosti supružnika utjelovljene u njihovim zavjetima, podržane od strane obitelji, prijatelja i društva kao cjeline, no život često zna biti pretrpan izazovima i lako je zanijeti se karijerom, djecom i kućanstvom te zapostaviti supružnika.

Tjedan braka potiče pojedince, udruge, tvrtke, vladine agencije, politička tijela, crkvene zajednice te sve ostale koji podržavaju iste ciljeve i vrijednosti da u tjednu od 7. do 14. veljače organiziraju jedan ili više događaja, od onih sasvim romantične prirode do onih edukativnih ili zabavnih.

Službena web stranica tjedanbraka.org