Koliko dugo postojite?

Spontano okupljanje grupe studenata počelo je 1993. godine, prvi smo put registrirani 1995. godine kao Udruženje građana Nada i Život, a prvi radnici zapošljavaju se 1996. godine.

Kako se financirate?

Financije su jedan od najizazovnijih aspekata djelovanja. Ne postoji stalni izvor prihoda, tako da su svi zaposlenici dužni raditi na prikupljanju financijske potpore za vlastiti rad i projekte. Donatori su pojedinci i organizacije iz Hrvatske i inozemstva. Neki doniraju tek nekoliko kuna mjesečno, dok drugi daju zamjetno više. Zahvalni smo na njihovoj vjernosti i velikodušnosti. Uvijek smo u potrazi za novim donatorima i izvorima financija, pogotovo domaćim te sredstvima Europske unije.

Jeste li vi kršćanska organizacija?

Teoretski ne postoji kršćanska organizacija ili kršćanski glazbeni sastav i slično, osim ako možda tako definiramo crkvu i njezine organizacije. Udruga Fokus hrvatska je neprofitna organizacija za razvoj civilnog društva i nudi profesionalne programe i projekte koji nisu vjerske prirode. Ipak, vodimo se kršćanskim vrijednostima jer vjerujemo da su one temelj etičnog ponašanja u našem društvu i najbolji način da pozitivno transformiramo društvo. Stoga nastojimo da niti jedan od naših programa ne odstupa od tih vrijednosti. Postoji i vid djelovanja koji nazivamo FOKUS Duhovnost koji izravno promovira kršćanske vrijednosti. Najbolji primjer je distribucija filma ISUS, koji je jedan od naših najobuhvatnijih i najuspješnijih projekata. Programi vjerskog karaktera jasno su naznačeni pod stranicom Što radimo.